Vacature coördinator!

Eindelijk is het zover: de zoektocht naar onze nieuwe vSKBN-coördinator is begonnen! Ben jij gepokt en gemazeld in de wereld van stads- en kinderboerderijen, weet je alles over dierenwelzijn, gastheerschap, bedrijfsvoering en wet- en regelgeving en heb je zin in een nieuwe uitdaging?
Klik dan hier voor alle informatie over deze vacature.

Wie wordt onze gastheer/-vrouw?

Half mei willen we weer een Algemene Ledenvergadering houden. Uit ervaring weten we dat Jullie (onze leden) elkaar het liefst ontmoeten bij een collega kinderboerderij. Immers: wat is leuker dan in elkaars keuken kijken en bij collega’s inspiratie en ideeën opdoen?
We zijn daarom op zoek naar een stads- of kinderboerderij die half mei ruimte heeft om ca. 40-50 collega’s te ontvangen voor de ALV en de aansluitende ledenmiddag. Heb jij die ruimte, ben je goed bereikbaar via het OV en vind je het leuk om jouw boerderij aan je collega’s te laten zien? Stuur dan een mailtje naar secretariaat@vskbn.nl.
Over de kosten hoef je je geen zorgen te maken, die worden natuurlijk door de vereniging vergoed.

Nieuwe bestuursleden stellen zich voor:

Sytske Romijn
Ik ben Sytske Romijn, teamleider van o.a. speelboerderij Elsenhove in Amstelveen. In mijn ogen de mooiste kinderboerderij van de hele wereld, maar ik realiseer me dat ik wellicht een tikje bevooroordeeld ben. Sinds ik van de Universiteit Utrecht ben afgestudeerd in Biologie, ben ik vrij snel in het kinderboerderijen- en ook het Dierenwelzijns-wereldje terecht gekomen. Ik ben betrokken geweest bij het destijds nieuw te bouwen Eilandsteede in park Transwijk in Utrecht (wat ik overigens toen ook de mooiste kinderboerderij in de hele wereld vond) en zat voor Utrecht ook in de gemeentelijke Dierenadviescommissie. Ook in Amstelveen heb ik Dierenwelzijn in mijn portefeuille. Toen ik gevraagd werd om vooral voor het thema duurzaamheid en dierenwelzijn voor het komende jaar mee te denken met de vSKBN hoefde ik niet lang na te denken. Beide mooie, belangrijke en soms ook moeilijke en frustrerende onderwerpen. Maar ook twee thema’s waar je soms met kleine inspanningen al veel kan bereiken. Met andere woorden; ik heb er zin in!

Katelijne van Spronsen
Als directeur van De Helderse Vallei in Den Helder werk ik op een prachtige plek in het uiterste puntje van Nederland. In een ‘on-Hollands’ mooi duingebied ligt ons bezoekerscentrum met een stadsboerderij en een wildopvang in oprichting.
Ooit ben ik begonnen als educatie coördinator vanuit een studie Museologie in diverse dierentuinen, recreatieschappen en als vrijwilliger bij de Dierenbescherming, het lokale asiel en de kinderboerderij.
In De Helderse Vallei ontvangen we schoolklassen en kinderopvang groepen, recreanten en toeristen en daarnaast begeleiden we beroepsstagiairs van vooral studies dierverzorging. Wij ontwikkelen ons steeds sterker in de thema’s rond duurzaamheid en gaan dat de komende jaren ook beter vertalen op ons terrein waar onze boerderijdieren leven, maar ook in onze programma’s en activiteiten. Toen de fusie met GDO vorm kreeg en ik werd gevraagd hieraan bij te dragen, kon ik daarom niet weigeren om de vSKBN te ondersteunen om de thema’s duurzaamheid en dierenwelzijn in onze boerderijen verder te helpen ontwikkelen en ondersteunen. Een prachtige taak waar ik vol voor zal gaan.

Belangrijke oproep

Sytske en Katelijne gaan dit jaar de thema’s dierenwelzijn en duurzaamheid verder uitwerken voor de vSKBN. Voor het einde van het jaar hopen ze een plan te hebben ontwikkeld. Zo’n plan moet natuurlijk goed aansluiten bij de praktische mogelijkheden op stads- en kinderboerderijen en daarom zullen een aantal boerderijen worden benaderd om hiervoor als pilot te fungeren. Wil jij hierover met Sytske en Katelijne van gedachten wisselen? Stuur dan een mailtje naar secretariaat@vskbn.nl. Dan nemen zij contact met je op zodra de plannen zover zijn.

 

Inventarisatie dump- en afstandsdieren

In de vorige nieuwsbrief besteedden we al aandacht aan de inventarisatie van dump- en afstandsdieren op kinderboerderijen. Deze inventarisatie werd uitgevoerd door Kinderboerderijen Actief i.s.m. Stichting Dierenlot. Inmiddels zijn de gegevens over 2023 beschikbaar. Benieuwd naar de bevindingen? Klik dan hier voor alle feiten en cijfers.
De inventarisatie wordt ook in 2024 voortgezet. Wil jij ook maandelijks jouw cijfers bijhouden en delen? Stuur dan een mail naar info@kinderboerderijenactief.nl.

Afstudeeronderzoek

Tessa Stengewis is vierdejaars studente aan de opleiding Diergezondheid en Management aan de Aeres Hogeschool Dronten. Op dit moment werkt ze aan haar afstudeeronderzoek naar “Het verband tussen mineralen disbalans bij schapen en de mineralen in de kleigrond en de effecten daarvan”.
Ze heeft hiervoor een enquête opgesteld en hoopt daarmee zoveel mogelijk gegevens te verzamelen.
Wil je Tessa helpen bij haar onderzoek? Dit is de link: https://forms.gle/E2RhZAvYWTRPCdFJ9.