We mogen weer!

Geweldig nieuws: vanaf woensdag 19 mei kunnen alle kinderboerderijen in Nederland de poorten weer openen. De meeste boerderijen staan te trappelen van ongeduld om bezoekers te kunnen ontvangen, maar er zijn ook veel vragen. Want er zijn natuurlijk nog wel een aantal beperkende maatregelen waar we rekening mee moeten houden.
Wat zijn die maatregelen en hoe gaan we daar het beste mee om? We helpen jullie een beetje op weg.

De belangrijkste maatregelen voor kinderboerderijen in het kort:

  • Gebouwen en dierenverblijven blijven gesloten voor publiek.
  • Toiletten mogen open en je mag een looproute maken door het gebouw als dat nodig is om (een deel van) het buitenterrein te bereiken.
  • Reserveren (eventueel ter plaatse), registreren en een gezondheidscheck zijn verplicht.
    Hier een voorbeeld van zo’n registratieformulier

Voor de verplichte gezondheidscheck kun je een poster of flyer gebruiken.
Hier de voorbeelden op A4 formaat & A5 formaat

  • Een reservering is voor maximaal 2 personen, met uitzondering van kinderen tot 12 jaar en personen uit hetzelfde huishouden. Voor het maximum aantal bezoekers geldt een nieuwe norm van 10 m2 p.p.
  • Voor terrassen op stads- en kinderboerderijen gelden dezelfde regels als voor buitenterrassen van andere horecagelegenheden:
    • openingstijden tussen 06.00 tot 20.00 uur
    • maximaal 50 personen
    • aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand, tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden of kinderen tot en met 12 jaar

Op basis van de nieuwe regels is ook het coronaprotocol van de vSKBN aangepast. Je vind de aanpassingen hier:

Kort geding
Met de heropening van de kinderboerderijen vervalt de urgentie voor een kort geding. Dat zetten we dan ook niet door. Maar alle moeite is niet voor niets geweest. Want voor het eerst werden de kinderboerderijen als aparte groep genoemd tijdens de persconferentie. En dat is een eerste stap naar de landelijke erkenning van het belang van de stads- en kinderboerderijen in Nederland. Maar we zijn er nog lang niet. Nog steeds zijn we ingedeeld bij de doorstroomlocaties, waar ook dierentuinen en attractieparken deel van uitmaken. Dat lijkt nu niet meer van belang, maar als er op enig moment (bijvoorbeeld in het najaar) opnieuw beperkende maatregelen nodig zijn, kunnen we daar weer flink last van krijgen. Het bestuur beraadt zich daarom op stappen om dat te voorkomen en om gelijk gesteld te worden aan de speeltuinen.

Jouw mening?

Hoe denken jullie over de mogelijke samenwerking met NUSO/Jantje Beton en SKV en wat zijn jullie wensen voor het ondersteuningsaanbod in de toekomst? Die vraag hebben we jullie allemaal vorige week via een enquête voorgelegd. Een aantal boerderijen heeft al gereageerd, maar nog lang niet allemaal. Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk reacties krijgen, want jullie mening en wensen vormen de basis voor de komende gesprekken met de andere partijen.
Natuurlijk, op dit moment heb je het heel druk om alles voor de heropening te regelen, maar toch… Maak hier als het even kan een momentje tijd voor. Het kost je maar een minuut of 5 en daarmee draag je je steentje bij aan de toekomst van de vereniging. Denk dus kritisch met ons mee en laat vóór 23 mei ook jouw stem horen via: https://www.survio.com/survey/d/N7C7T4P1A7B8C9T4O

Afscherm/ophokplicht vogelgriep

Steeds meer dierverzorgers maken zich zorgen over de nog steeds voortdurende afschermplicht voor pluimvee. Hierdoor komt langzamerhand het welzijn van de dieren in gevaar, omdat zij inmiddels al ruim een half jaar opgesloten zitten in vaak niet al te ruime verblijven. Deze zijn prima geschikt voor korte tijd, maar het gaat nu te lang duren.
Wij hebben contact gehad met o.a. het ministerie, maar men acht het op dit moment nog niet verantwoord om de afschermplicht op te heffen.
In België is dat inmiddels wel gebeurd en ingewijden verwachten dat ook het risico in Nederland de komende weken gaat afnemen. Nog even volhouden dus!

Hittestress

Toegegeven, het lijkt nu nog de ver van mijn bed show, maar wie weet? Het kan opeens zomers warm worden en dan krijg je misschien zomaar weer te maken met hittestress…
Wil je je daar nu alvast op voorbereiden? Dan wijzen we je graag op de nieuwe website over hittestress die is ontwikkeld door LTO en GD. De site is weliswaar in eerste instantie bedoeld voor professionele houders van dieren, maar misschien staan er voor jou ook interessante tips en adviezen op. Kijk maar eens op www.hittestresscheck.nl.

WBTR

Op 1 juli aanstaande moet je als vereniging of stichting voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Dat is over minder dan 2 maanden. Toch blijkt uit onderzoek dat ruim 62% van de besturen van verenigingen en stichtingen nog nooit van de WBTR heeft gehoord. Van de andere 38% heeft tweederde nog geen idee hoe ze invulling gaan geven aan de nieuwe wettelijke verplichtingen.
Hoogste tijd dus om hiermee actief aan de slag te gaan. Je kunt dit zelf doen of gebruik maken van het stappenplan van wbtr.nl. De vSKBN is partner geworden van dit initiatief en daarom krijg je 50% korting als de onze kortingscode gebruikt. Kijk op https://wbtr.nl/partner/vereniging-stads-en-kinderboerderijen-nederland/ voor meer informatie