Betalingsherinneringen

Tot onze schrik zagen we dat ons administratiesysteem een aantal betalingsherinneringen heeft verzonden zonder controle of koppeling met de bank- en ledengegevens. Waarschijnlijk ligt de oorzaak in de overgang naar ons nieuwe administratie- en facturatiesysteem. Hoe dan ook, wij realiseren ons dat dit erg vervelend is geweest voor een aantal leden die inmiddels keurig hadden betaald. Onze excuses daarvoor. Ook zo’n herinnering ontvangen en al betaald? Uiteraard mag je de herinnering als niet verzonden beschouwen.

Huis- en hobbydierenlijst

Het zal niemand ontgaan zijn: er is een nieuwe positieflijst! Als die lijst ongewijzigd wordt aangenomen kan dat grote consequenties hebben voor een aantal stads- en kinderboerderijen, met name voor boerderijen die hertachtigen en/of eekhoorns houden. Die dieren staan immers niet meer op de lijst en mogen dus na 1 januari 2024 niet meer gehouden worden door hobbyhouders. Er is weliswaar een overgangsregeling, maar die is eindig.

Het voorstel voor de nieuwe lijst vind je hier. Zijn er diersoorten waarmee jullie in de problemen komen als de lijst ongewijzigd wordt aangenomen? Geef dat dan zo snel mogelijk door via secretariaat@vskbn.nl. Dan kunnen wij proberen of deze soorten alsnog op de lijst kunnen komen. Reageer snel, want de politiek is terug van reces en de meeste politici zijn dus weer bereikbaar.

Gelukkig is het laatste woord hier nog niet over gesproken. De vSKBN gaat zich de komende tijd ook inzetten voor verruiming van de mogelijkheden voor stads- en kinderboerderijen. Die beschikken immers bijna allemaal over een of meer goed opgeleide dierverzorgers en vallen daarmee in onze ogen zeker niet zomaar onder de categorie hobbydierhouders.
Wordt vervolgd dus…

Nieuwe versie Kwaliteitsbewijs en bijlagen

Steeds meer boerderijen zijn druk bezig met het behalen van het Kwaliteitsbewijs. Dat betekent dat alle stukken die daarvoor op de site staan heel kritisch door jullie worden doorgelezen en alle foutjes en verbeterpunten naar voren komen. Die opmerkingen hebben we meegenomen in nieuwe versies van het Kwaliteitsbewijs en de bijlagen.

Inhoudelijk is er niets veranderd, dus als je bezig bent, kun je gewoon doorgaan met de versie waarin je werkt.
Je vindt de nieuwe stukken in het ledendeel van onze site.

Corona stappenplan

Op dit moment is corona weliswaar op de achtergrond geraakt, maar de mogelijkheid bestaat natuurlijk dat er een nieuwe opleving komt met wellicht nieuwe varianten in het komende najaar en de winter. Daarom hebben we nu alvast een ‘corona stappenplan’ voor onze leden gemaakt, uitgaande van onze ervaringen van de afgelopen jaren en met de kennis van nu.

Hierin hebben wij de maatregelen onderverdeeld in vier fasen die variëren van redelijk rustig (zoals de huidige periode) via twee fasen van toenemende coronadruk tot een noodremscenario waar we hopelijk niet mee te maken krijgen. Het plan is bedoeld als handreiking die elke boerderij naar eigen inzicht en mogelijkheden kan aanpassen. Lees het alvast door. Dan ben je in ieder geval voorbereid en kun je indien nodig snel maatregelen treffen.

Bekijk het Stappenplan corona

Tip JOGG-Teamfit

De vSKBN werkt samen met JOGG-Teamfit om de stads- en kinderboerderijen gezonder te maken, onder andere door het voedingsaanbod iets aan te passen. Teamfit heeft daarvoor veel tips en deelt er elke nieuwsbrief een met ons.
Deze keer een zomerse tip: Drinken

In veel frisdranken en smoothies zit veel suiker. Kies daarom voor gezondere dranken zoals water, koffie & thee, magere en halfvolle zuiveldranken en (light) frisdranken met weinig of geen suiker. Je kunt het drinken van water stimuleren door waterkannen op te vrolijken met stukjes fruit en groenten. Laat kinderen ook hun eigen herbruikbare papieren bekertje versieren zodat ze vaker water halen.

Wil je meer stappen zetten? Kijk dan op www.jogg-teamfit.nl/buurt of neem contact op met info@teamfit.nl

Samen spelen

Het SamenSpeelFonds wil ervoor zorgen dat álle kinderen, met of zonder handicap, samen kunnen buitenspelen. In elke gemeente zou minimaal één samenspeelplek moeten zijn waar álle kinderen zich welkom voelen. Het fonds is een initiatief van Jantje Beton en het Gehandicapte Kind.

Om zo’n samenspeelplek te realiseren is geld nodig, bijvoorbeeld om speeltoestellen aan te schaffen, een stevig ondergrond aan te leggen, sanitair toegankelijk te maken of medewerkers te trainen. Voor dit soort kosten kun je een beroep doen op het fonds.
Is er in jouw gemeente nog niet zo’n samenspeelplek en wil je die op de boerderij realiseren?

Op de site van Samenspeelnetwerk (klik hier) vind je alle informatie.

Boekentip: De tuin met Stip

door van Anneke van Veen en Merike van de Vijver
Een (voor)leesboek en informatieboek voor kinderen van 3 tot 8 jaar

Hoe maak je van je tuin of balkon een plek waar insecten, vogels, vlinders en allerlei andere dieren graag op bezoek komen? In ‘De Tuin met Stip’ neemt lieveheersbeestje Stip kinderen mee op een kleurrijke ontdekkingstocht. De stenen vlakte van de tuin wordt omgevormd tot een groene oase waar ook Worm, Kikker, Bij, Vlinder, Merel en Egel zich helemaal thuis voelen. Door de vrolijke, speelse aanpak leren kinderen de natuur dichtbij huis beleven en worden ze wellicht overgehaald om ook zelf in actie te komen. Interesse? Ga dan naar https://annekevanveen.com/detuinmetstip/