Het is nog lang niet zover, maar we beginnen er heel voorzichtig aan te denken. Wanneer kunnen we weer open en hoe ziet een kinderboerderij versie 2.0 er dan uit?

In de persconferentie deze week kondigde Mark Rutte aan dat de maatregelen op enig moment stapsgewijs zullen worden opgeheven en dat het echt nog wel even zal duren voor alles weer gewoon is.
“Terug naar normaal is een zaak van de lange adem”, zei Rutte. “Het loket gaat echt niet in een keer open. Dan wordt het tijd voor ‘het nieuwe normaal in een samenleving waarin 1,5 meter afstand houden de norm wordt.”

Het nieuwe normaal
Maar hoe doe je dat in de praktijk? Wat moet er veranderd worden op de kinderboerderij? En hoe zorg je ervoor dat je er klaar voor bent op het moment dat het licht voor ons weer op groen staat?
Voor veel boerderijen is het een lastige opgave, maar gelukkig hebben we nu tijd op ons daar goed op voor te bereiden. Want reken erop: als de deuren open gaan, staan de bezoekers vast weer te dringen!

Samen
Veel regels voor die startperiode zullen natuurlijk vanuit de overheid worden opgelegd, maar het is verstandig om daar ook zelf van tevoren goed over na te denken.
Wij gaan hier de komende weken verder mee aan de slag en willen jullie vragen hierin mee te denken. Misschien hebben jullie zelf al heel slimme oplossingen bedacht? Deel ze dan met ons. Wij maken dan een plan van aanpak waar iedere boerderij praktische oplossingen uit kan halen die geschikt zijn voor de eigen unieke situatie.

De eerste ideeën
We geven graag een aftrap met onze eerste ideeën hierover:

Horeca
De regels voor de horeca zullen vooral vanuit de overheid worden voorgeschreven. Het is belangrijk dat we ons hier allemaal aan houden! Dit lijkt ons in ieder geval verstandig:

  • Heb je een uitgifteloket? Zorg dan voor bescherming van de horecamedewerkers door bijvoorbeeld een plaat van plexiglas o.i.d. op te hangen als afscheiding met de gasten.
  • Zet niet meer stoelen neer dan het aantal waar volgens de regels ruimte voor is. Dit geldt zowel voor het terras als voor de binnenruimte.
  • Hang informatie op voor bezoekers met het verzoek om tafels en stoelen niet te verplaatsen, zodat je de indeling van je terras of binnenruimte zelf in de hand houdt.

Bezoekers

  • Hang bij de ingang duidelijk de nieuwe regels op (1.5 afstand houden, nóg beter handen wassen, niet meer dan .. mensen bij elkaar enz.).
  • Wat zijn de plekken op jouw boerderij waar het meestal ‘opstroopt’, wat kun je daaraan doen? Dit is een goede plek om bezoekers nog een keer met een infobord duidelijk te maken wat je van ze verwacht. Lijnen zetten om de 1.5 meter? Of heb je ergens een breder stuk om te wachten? Maak daar iets aardigs van.
  • Kun je eenrichtingsverkeer maken op de boerderij? Zo voorkom je dat stromen tegen elkaar in lopen. Maar geef ook hier weer duidelijk aan wat je van de bezoekers verwacht en waarom dat zo belangrijk is.
  • Hoe bescherm je je medewerkers en vrijwilligers? Speciale hesjes? De boerderij tussendoor sluiten om bepaalde werkzaamheden te verrichten?
  • Ga na hoeveel bezoekers je tegelijk op de boerderij kunt (en mag!) ontvangen. Blijkt het toch erg druk? Grijp dan in.

Hier een paar ideetjes:

  • Je kunt genummerde briefjes klaar leggen tot het maximale aantal bezoekers dat je kunt ontvangen. Iedereen die binnenkomt krijgt een briefje: op is vol. Je kunt daarvoor gewoon papiertjes gebruiken, maar er natuurlijk ook iets leuks van maken. Dat kan dan weer worden ingeleverd als de bezoekers vertrekken.
  • Je deelt de dag in met blokken van 1 of 2 uur. Boerderij vol? Dan krijgen de mensen een briefje/kaartje voor het volgende blok. Dit kost extra menskracht en moeite en nee, het is niet ideaal. Iets om over na te denken dus!

Dit zijn natuurlijk alleen maar onze eerste ideeën, jullie hebben er vast nog veel meer.
Niet alle ideeën zullen ook voor alle boerderijen handig en toepasbaar zijn. Laten we dus veel suggesties verzamelen, zodat iedereen er iets in kan vinden dat bij hem of haar past.

En loop je ergens tegenaan waar je geen oplossing voor hebt? Geef ook dat door. Misschien kan een van je collega’s in het land je helpen.

Er is nu nog tijd om hierover na te denken laten we dat samen doen.
Want: Groot en klein, samen sterk!