Duidelijker konden premier Rutte en minister Hugo de Jonge afgelopen maandag niet zijn: het aantal coronabesmettingen neemt razendsnel toe, dus er moet NU iets veranderen. En hoewel de kinderboerderijen in de maatregelen niet afzonderlijk worden benoemd, hebben ook wij hier een belangrijke verantwoordelijkheid. Want zeg eens eerlijk: ben je nu nog net zo scherp op de regels als in het begin van de coronaperiode?

Weer op scherp
Misschien verandert er voor jouw boerderij niet heel veel, maar ook voor jullie is dit een wake up call. Want op veel plekken in de maatschappij zijn de regels inmiddels een beetje verwaterd. Bij jullie ook? Dan is het nu de hoogste tijd om daar wat aan te doen.
We zetten weer een stapje terug in de tijd, naar het moment waarop we ons allemaal nog heel strak aan de regels hielden. We moeten weer goed gaan opletten en elkaar scherp houden. Want een besmetting binnen de werksituatie op de boerderij kan grote gevolgen hebben!

Maatregelen
We hebben de belangrijkste nieuwe maatregelen voor jullie kort en overzichtelijk onder elkaar gezet. Deze wijziging op het protocol zullen we ook doorsturen naar het ministerie van Economische Zaken, zodat deze opgenomen kan worden op de website van het ministerie.

Je vindt het eerste protocol en de aanpassingen van 24 juni als je hier klikt.

Bezoekersaantal en registratie
Er geldt weer een grotere beperking in het aantal bezoekers dat tegelijkertijd kan worden toegelaten. We houden hiervoor weer de oude norm aan van 20 m2 pp. Geeft dit voor jullie boerderij problemen? Neem dan contact op met je eigen gemeente en stel samen een werkbare norm vast.
Sommige boerderijen zullen het reserveringssysteem weer tevoorschijn willen halen. Kijk dan meteen even of dat nog moet worden aangepast aan de nieuwe regels.
Maken bezoekers gebruik van horeca in de binnenruimte? Dan moeten ze zich registreren, ook als ze van tevoren hebben gereserveerd. Dit is belangrijk i.v.m. het bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting. Koninklijke Horeca Nederland heeft hiervoor het onderstaande formulier ontwikkeld.
Die registratie is overigens op vrijwillige basis. Gasten mogen zelf beslissen of ze de gegevens verstrekken. Die gegevens moeten wel na 14 dagen worden vernietigd.

Mondkapjes
Geen onderwerp is zo veel besproken de laatste tijd als het nut of onnut van mondkapjes. Wij mengen ons niet in de discussie en laten dat graag over aan de deskundigen en met name aan de veiligheidsregio’s. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Brabant Zuid Oost geldt het dringende advies om in alle voor publiek toegankelijk binnenruimtes een mondkapje te dragen. Daar is ook gevraagd aan alle instellingen, horeca en detailhandel om dit op te nemen in het deurbeleid. Misschien een goed idee om er voor jouw boerderij over na te denken, bijvoorbeeld op tijden dat je grote drukte verwacht. Maar wat doe je dan als het personeel niet de hele dag met een mondkapje op wil werken? In dat geval zou je kunnen overwegen om het gebouw te sluiten voor bezoekers.
Mondkapjes….. Het blijft een lastig thema!

Veiligheidsregio’s
De maatregelen kunnen per regio verschillend zijn. Onder welke regio jouw boerderij valt, vind je op https://www.regioatlas.nl/indelingen/indelingen_indeling/t/veiligheidsregio_s.
Twijfel je of heb je vragen? Informeer dan bij je eigen gemeente.

Schouders eronder
Het is belangrijk dat we met z’n allen de komende drie weken de schouders eronder zetten. Als het pakket van nieuwe maatregelen onvoldoende effect heeft, stevenen we af op een tweede lockdown. En laten we eerlijk zijn: dat wil toch niemand?

Bestuur vSKBN
Kinderboerderijen Actief