Veel gestelde vragen

De kinderboerderij ‘ om de hoek’ is zo vanzelfsprekend voor veel mensen. En toch is elke kinderboerderij anders. Hoeveel kinderboerderijen zijn er eigenlijk en welke dieren kun je er vinden?

Hier lees je meer over dit bijzondere fenomeen.

Wat is een kinderboerderij en welke dieren vind ik daar?
Een kinderboerderij is een boerderij die openbaar toegankelijk is. Op de kinderboerderij worden verschillende boerderijdieren in lage aantallen gehouden. Je kunt er onder andere de volgende dieren tegenkomen: paarden, ezels, koeien, varkens, schapen, geiten, kippen en ander pluimvee, cavia’ s en kleine knaagdieren. De kinderboerderij is erop ingericht om bezoekers kennis te laten maken met deze dieren. De maatschappelijke functies van kinderboerderijen zijn recreatie, educatie, sociaal en therapeutisch. Het verschil tussen een kinderboerderij en een dierenweide is vaak subjectief. Wij maken onderscheid met de toegankelijkheid: locaties die niet toegankelijk zijn voor het (grote) publiek of beperkte openingstijden hebben, zijn dierenweides.

Kinderboerderijen (en dierenweides) bevinden zich meestal in grote en middelgrote steden.Ze zijn doorgaans opgericht als lokaal initiatief vanaf de jaren vijftig toen Nederland steeds verder verstedelijkte. Met als doel om kinderen en volwassenen in contact te kunnen blijven brengen met de boerderijdieren en te leren waar ons voedsel vandaan komt.

Wat is er allemaal te doen?
Er is vaak van alles te doen. Het is een plek waar veel meer gebeurt dan alleen naar dieren kijken en ze knuffelen. Veel kinderboerderijen organiseren recreatieve en educatieve activiteiten en bieden faciliteiten, zoals speeltuin, horeca, verhuur van ruimtes voor o.a. kinderfeestjes, leren tuinieren, etc. Soms zijn ook buitenschoolse opvang en kinderopvang aanwezig.
Entree op de kinderboerderij?
Laagdrempelig en gratis toegankelijk zijn belangrijke succesfactoren voor de meeste kinderboerderijen. Het zijn belangrijke lokale plaatsen waar iedereen welkom is.

Toch is er wel een aantal boerderijen die wel entree vraagt. Meestal zijn dat recreatieve instellingen met een commerciële functie. Denk aan een dierentuin of attractiepark met daarbij een kinderboerderij. Maar dat zijn er maar heel weinig. Het gaat om slechts 2% van de kinderboerderijen en dan gaat het om lage bedragen van € 0,50 tot enkele euro’ s. Vaak krijg je daarvoor extra’ s in de vorm van attracties.

Veel kinderboerderijen vragen wel om (vrijwillige) donaties, sponsoring of een kleine gift. Vooral kinderboerderijen die helemaal beheerd worden door vrijwilligers hebben dat gewoon ook nodig om te blijven bestaan.

Waarom moet ik mijn handen wassen op de kinderboerderij?

Wie een kinderboerderij bezoekt komt steevast bordjes ‘Handen wassen’ tegen. Natuurlijk doen we dat al regelmatig, maar waarom is het juist op de kinderboerderij zo belangrijk? Bezoekers aaien en knuffelen de dieren naar hartenlust. Hoe fijn is dat! Die dieren kunnen soms ziektekiemen bij zich dragen waar ze zelf geen last van hebben, maar die mensen wel ziek kunnen maken. Zo’n ziekte die van dier op mens (of omgekeerd) overgedragen kan worden heet een zoönose. Kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand kunnen hiervoor gevoelig zijn. Tweederde van onze bezoekers behoort tot een van deze groepen. Daarom is het belangrijk dat er op alle kinderboerderijen aandacht is voor ‘schone handen’ .
Als je na het knuffelen je handen wast met zeep, kun je heel veel problemen voorkomen.
Maar ook als je niet aait of knuffelt is het verstandig om na het bezoek je handen te wassen.Ook stro en mest kunnen ziektekiemen en bacteriën bevatten.

Dus altijd handen wassen met water en zeep voor je een snoepje of een ijsje eet en als je weer naar huis gaat.

Hoeveel kinderboerderijen zijn er in Nederland?
Naar schatting zijn er ruim 550 tot 600 kinderboerderijen, inclusief dierenweides. Het aantal kinderboerderijen schatten we in op 450.

Van de vSKBN zijn nu zo’n 220 kinderboerderijen lid.

Waar vind ik de kinderboerderijen van de vSKBN?

De kinderboerderijen vind je op de pagina ‘Locaties

Wie beheert de kinderboerderij?
Iedere kinderboerderij heeft natuurlijk iemand die verantwoordelijk is voor het beheer. De functienaam kan verschillen: beheerder, coördinator, etc. Zo’ n beheerder kan in dienst zijn van de gemeente of van een stichting of vereniging of zelfs van een zorginstelling. Soms wordt er onbetaald gewerkt en is de beheerder een vrijwilliger.
Wie werken er op de kinderboerderij?
Vaak zijn er enkele betaalde medewerkers in dienst, maar ook wordt veel gewerkt met vrijwilligers, stagiaires en cliënten van zorginstellingen. Op een kinderboerderij heb je dierverzorgers nodig en vaak ook educatiemedewerkers of mensen die het publiek over de boerderij en het leven daar kunnen vertellen.
Wanneer werden kinderboerderijen opgericht?

Dat is niet precies bekend. Het zou Artis kunnen zijn die in 1939 de eerste kinderboerderij opende. En Landhoeve Zwiesseborg in Leusden komt sinds 1859 ook in aanmerking voor de titel ‘ eerste dierenweide’

Meer weten?
Download onderstaand bestand met extra gegevens en tabellen.
vskbn_branche_kinderboerderijen_2014.pdf

Contact opnemen

vSKBN is de overkoepelende organisatie voor kinderboerderijen.
Heb je een vraag die niet voorkomt in de veel gestelde vragen? Vul dan het contactformulier in.
Wil je dat wij je bellen? Noteer dan ook je telefoonnummer in het contactformulier.
Heb je een vraag voor een kinderboerderij in de buurt, neem daar dan zelf contact mee op.

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder